Top hernia oefeningen: verlichting en versterking voor een sterke rug

Top hernia oefeningen: verlichting en versterking voor een sterke rug

Hernia's zijn een veelvoorkomende bron van rugpijn en ongemak die miljoenen mensen wereldwijd treffen. Deze aandoening kan het dagelijks leven van mensen beïnvloeden, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingen en preventieve maatregelen die kunnen helpen bij het omgaan met hernia's. In deze blog duiken we dieper in op hernia's, van de behandelingsopties tot de risicofactoren en nuttige oefeningen om de symptomen te verlichten en de rugsterkte te verbeteren.

Behandeling van hernia

De behandeling van hernia hangt af van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden:

  • Conservatieve behandeling: In veel gevallen kunnen hernia's worden behandeld met conservatieve methoden, zoals o.a. chiropractie. Met het inzetten van een operatie wordt er tegenwoordig gewacht tot men weet of de conservatieve behandeling geholpen heeft.
  • Chirurgische ingreep: Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn of als de hernia ernstig is, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Tijdens de operatie wordt het uitstekende weefsel teruggeduwd naar zijn normale positie en kan een verstevigende procedure worden uitgevoerd om herhaling te voorkomen.

 

Meer over hernia behandelen.

Risicofactoren voor Hernia

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van een hernia verhogen. Enkele van de belangrijkste risicofactoren zijn:

  • Leeftijd: Hernia's komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, omdat de tussenwervelschijven in de loop van de tijd slijten en verzwakken.
  • Zwaar tillen: Herhaaldelijk zwaar tillen of buigen kan de druk op de tussenwervelschijven vergroten en het risico op een hernia verhogen.
  • Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor letsel en degeneratie.
  • Zittende levensstijl: Een zittende levensstijl kan leiden tot zwakkere rug- en buikspieren, waardoor het risico op een hernia toeneemt.

 

Lees meer in de blog over de risicofactoren van een hernia.

Hernia Oefeningen

Regelmatige lichaamsbeweging en specifieke oefeningen kunnen helpen om de rugsterkte te verbeteren en de symptomen van een hernia te verlichten. Enkele effectieve oefeningen zijn onder meer:

  • Liggende knie-tot-borststretch: Ga op je rug liggen en trek afwisselend je knieën naar je borst, houd elke stretch 15-30 seconden vast.
  • Cat-Cow Stretch: Ga op handen en knieën zitten, beweeg langzaam tussen een holle rug (kat) en een bolle rug (koe) om de rug te strekken en te ontspannen.

Chiropractische behandeling hernia

De chiropractor zoekt altijd naar de oorzaak van de klacht . Met een corrigerende behandeling kunnen beschadigingen aan de zenuwen en tussenwervelschijven voorkomen worden.  De chiropractor brengt druk op het gewricht en herstelt de bewegingsvrijheid. Hiermee wordt de pijn verminderd. De chiropractor geeft de patiënt ook waardevolle tips zoals het vermijden van tillen, draaien, het beoefenen van sport en/of het verrichten van aangepaste huishoudelijke klusjes.

Hernia's kunnen een bron van pijn en ongemak zijn, maar met de juiste chiropractische behandeling, preventieve maatregelen en oefeningen kunnen mensen de symptomen beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om samen te werken met onze chiropractoren om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat past bij de individuele behoeften en om een gezonde levensstijl te handhaven om het risico op hernia's te verminderen.

Bezoek ook een keer ons gratis inloopspreekuur. Wij doen dan een gratis rug- en nekanalyse en zullen met u bespreken wat de behandelopties zijn. Elke vrijdag van 16.00 – 16.30 in alle vestigingen zónder afspraak. Alle andere dagen mét afspraak.

Terug